Onderhoudstips marmeren tafel


Als u een mooie marmeren tafel heeft gekocht, wilt u natuurlijk graag weten hoe u deze tafel moet onderhouden. Onderhoudstips voor onze marmer tafel geven wij u dan ook graag. Een groot voordeel van marmeren is dat het een leven lang meegaat. Wij behandelen onze marmer tafels met een middel dat een beschermende laag geeft aan uw tafel. Toch blijft het belangrijk dat u zelf ook uw marmeren tafel met regelmaat blijft behandelen en reinigen.


Het reinigen van uw marmeren tafel doet u op de volgende manier. Gebruikt geen agressieve schoonmaakmiddelen om de tafel te reinigen. Hier is marmer niet tegen bestand en zal uw marmeren tafel flink beschadigen. Ook het gebruik van schuursponsjes wordt flink afgeraden. Dit zal zorgen voor veel krassen op uw marmeren tafel. U kunt het beste uw marmeren tafel reinigen met lauw water, een zachte doek, afwasmiddel of een speciaal schoonmaakmiddel voor marmer.

Helaas is een marmer tafel erg gevoelig voor bepaalde zuren en vlekken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld koffie- en theevlekken. Gebruik altijd onderzetters om deze vervelende vlekken te voorkomen in uw marmeren tafel.

Marmer leeft

Omdat marmer een poreuze natuursteen is, krijg je er gemakkelijk vlekken en kringen in. Marmer raakt vooral snel beschadigd door zure vloeistoffen zoals azijn, citroensap en jus d’orange. Dit komt doordat het zuur de kalk aantast waaruit het marmer bestaat. Ook zwarte koffie kan vervelende kringen achterlaten. Zoals met veel dingen geldt, is voorkomen beter dan genezen. Leg dus vooral een stapel leuke onderzetters en viltjes klaar voor onder je kopjes en glazen.

Onderhoudstips marmer tafel


Marmer schoonmaken en vlekken verwijderen

Heb je toch een vlek veroorzaakt op een marmeren oppervlak? Dan is het belangrijkst dat je direct in actie komt en de vlek niet laat intrekken. Om vlekken te laten verdwijnen van marmer heb je het volgende nodig:

- Schoon water
- Natuurlijk schoonmaakmiddel, zoals zuiveringszout
- Plastic of vershoudfolie
- Een zachte doek of spons (géén schuurspons)
- Een droge doek of zeem
- Een portie geduld

Stappenplan voor het schoonmaken van marmer

  1.  Maak de vlek nat met water.
    2. Maak een papje van schoon water en zuiveringszout. Je kunt ook een papje maken van water, bloem en zacht afwasmiddel.
    3. Bedek de vlek met het papje, en dek het af met een stuk plastic of vershoudfolie.
    4. Laat het papje minimaal 24 uur intrekken en verwijder het dan met een natte doek.
    5. Droog goed na met een droge doek of zeem.

Tip 1: Een hardnekkige vlek kun je voorzichtig proberen te verwijderen met een beetje waterstofperoxide. Probeer dit alleen niet op donker marmer, omdat dit kan verkleuren.

Tip 2: Een vetvlek bedek je met maiszetmeel dat je 20 minuten laat liggen. Het meel neemt het vet op, waardoor je het vervolgens eenvoudig kunt wegvegen. Het kan gebeuren dat het marmer toch aangetast wordt door zuren. Helaas is dit niet altijd te voorkomen.

Krassen verwijderen

Zit er eenmaal een kras in het marmer, dan is het niet zo gemakkelijk om deze te verwijderen. Kleine, oppervlakkige krassen zijn vaak al minder zichtbaar als je het marmer reinigt zoals we hierboven hebben beschreven.

Zit er een diepere kras in het marmer? Dan kun je met heel fijn schuurpapier proberen de kras te verwijderen. Ga voorzichtig te werk en let op dat je geen extra krassen maakt!

Wellicht vind je dit ook interessant!

Onderhoudstips

Als u een mooie tafel heeft gekocht, wilt u natuurlijk graag weten hoe u deze tafel moet onderhouden. Onderhoudstips voor...

Marmeren tafel

De marmeren tafel creëert een chique uitstraling in de woonkamer, keuken of waar dan ook in huis. Het marmeren blad heeft...

Aantal stoelen

Heeft u ook vaak het probleem dat u niet weet hoeveel stoelen er aan de eettafel passen? Dit heeft alles te maken met de...