Wij realiseren ons dat de aanschaf van een nieuwe eettafel een uitdagende keuze kan zijn. Iedereen is uniek en we zijn allemaal opzoek naar iets wat bij ons past. In tegenstelling tot het verkopen van standaardproducten uit de massaproductie, begint bij ons het maakproces met jou.

Bij Kas20 begint elk meubelstuk met de vraag: Wat heb jij nodig? Misschien weet je al precies wat je wil of heb je jouw ideale eettafel al op onze voorbeeld pagina gevonden. Weet je nog niet zeker waar je naar op zoek bent? Volg dan ons stappenplan hieronder om jouw droom eettafel op maat te ontwerpen. 

Om te beginnen is het goed om inzicht kan krijgen in welke factoren voor jou het belangrijkste zijn in een tafel. Zodra je weet waar je naar opzoek bent kun je bepalen wat het beste bij jouw behoeften aansluit. Wij maken tafels in vrijwel alle vormen, kleuren, materialen en formaten, allemaal met hun eigen kwaliteiten en uitstraling waar we jou graag meer over vertellen. Je kan ook altijd langskomen in een van onze showrooms om de materialen en kleuren te bekijken. Wanneer je een grove selectie hebt gemaakt kun je gemakkelijk zelf verschillende eettafels ontwerpen en vergelijken met onze online tool. Je kunt zelfs visualiseren hoe de nieuwe tafel zal staan in jouw huis!

Kom je er aan de hand van deze richtlijn alsnog niet uit? Geen zorgen, wij bieden jou een gratis en vrijblijvende afspraak met een interieur adviseur van Innstijl. 

Stap 1 – Bepaal welke eettafel jij zoekt 

Veel keuzevrijheid kan soms overweldigend zijn, zeker als je niet precies weet waar je naar opzoek bent. Het is daarom slim om voor jezelf te bedenken wat je zoekt in een eettafel.

Jouw ideale formaat

Begin met het meest praktische aspect: naar welk formaat ben jij opzoek? Stel het minimale aantal zitplaatsen vast waar je behoefte aan hebt. Het kan zijn dat het voldoende is als je minstens met je gezin aan tafel kunt zitten. In het geval dat er regelmatig één of meer gasten mee-eten, dan heb je waarschijnlijk behoefte aan meer plekken. 

Bedenk daarnaast in welke ruimte de nieuwe eettafel komt te staan. Hoe groot is de beschikbare oppervlakte? Het cruciaal om goed inzicht te hebben in hoeveel ruimte de tafel maximaal kan innemen. Hiermee voorkom je dat de tafel in de weg komt te staan en vergroot je jouw tafel comfort. 

DOEN: Voordat je verder leest, adviseren wij om op te schrijven hoeveel zitplaatsen er minimaal moeten zijn en wat de afmetingen zijn van de ruimte waarbinnen de tafel met stoelen moeten passen. 

Tip: maak een kleine tekening van de eetkamer op schaal. Denk hierbij ook aan deuren (incl. hun draai cirkel), radiatoren, ramen en loop ruimte. Hiermee krijg je een extra goed beeld van hoe groot jouw eettafel met stoelen maximaal kunnen innemen zonder dat het te krap wordt.

Jouw ideale ontwerp

Naast het consumeren van maaltijden, gebruiken veel mensen hun eettafel ook voor andere doeleinden. Door te spelen met het ontwerp van de eettafel kun je deze beter laten aansluiten op het dagelijks leven van jouw huishouden. Daarom is het goed om rekening te houden met wie de tafel zullen gebruiken. Als je jonge kinderen hebt of net grootouder bent geworden, dan kan het bijvoorbeeld een groot voordeel zijn om te kiezen voor een tafelblad welke makkelijk schoon te houden is.

Ook is het een goed idee om na te gaan voor welke functies jouw eettafel gebruikt wordt, zodat je hier je keuzes goed op af kunt stemmen. Als de eetkamer bijvoorbeeld ook jouw thuiswerkplek is, dan is het belangrijk de juiste tafel en stoel hoogte te kiezen om nek en schouderklachten te voorkomen.

DOEN: Voordat je verder leest, adviseren wij om in steekwoorden op te schrijven uit wie jouw huishouden bestaat en voor welke functies jouw eettafel allemaal wordt gebruikt word. 

Jouw ideale eetkamer

Naast de variatie in functies waarvoor een eettafel kan dienen, beïnvloed dit meubel ook sterk de sfeer in je eetkamer, al dan niet je hele huis. Om deze reden is het waardevol om te weten in welke sfeer jij je het prettigste voelt. Bijvoorbeeld, een ronde tafel in een vierkante ruimte zal al snel een warme en gezellige indruk geven, terwijl een rechthoekige eettafel hier meer de nadruk zal leggen op ordelijkheid.

Tot slot kun je voor jezelf bedenken welke stijl het beste bij jou past. Lang niet iedereen heeft een duidelijke voorkeur voor een uitgesproken stijl. Ook zijn veel stijlen goed te combineren. Voorbeelden van gecombineerde woonstijlen zijn modern-minimalistisch, industrieel-vintage of landelijk-klassiek. Dit inzicht zal het makkelijker maken om de perfecte eettafel samen te stellen. Zo kun je met een zwart stalen onderstel een houten tafelblad een industriële look geven. Dit zelfde tafelblad zal echter een meer landelijke uitstraling krijgen met een onderstel van hout. Kleine variaties kunnen dus een ander effect hebben. 

DOEN: Voordat je verder leest, adviseren wij om in steekwoorden op te schrijven welke sfeer jij fijn vindt en welke interieur stijlen jij mooi vindt.

Tip: Ben je niet van plan om de rest van je interieur te veranderen? Kies dan een stijl die bij de rest van de inrichting past. 

Jouw ideale eettafel

Wanneer je alles hebt opgeschreven wat jij zoekt in jouw toekomstige tafel, kun je gaan afwegen welke voorkeuren het belangrijkste voor jou zijn. Dit is een eenvoudige manier om je later te helpen de knoop door te hakken bij twijfel tussen twee opties. Als je het lastig vind om te kiezen tussen twee dingen waar je veel waarde aan hecht, kan het helpen om de frequentie aan de activiteit toe te voegen. Hebben mensen binnen jouw huishouden andere behoeften? Bespreek dan met elkaar waarom welk aspect belangrijk is en probeer elkaar hierin tegemoet te komen. 

DOEN: Neem de lijst met alle kwaliteiten van jouw ideale eettafel door. Mis je nog dingen die je belangrijk vind? Voeg deze dan eerst toe. Rangschik daarna alle wensen van meest naar minst belangrijk. 

Een voorbeeld: Stel je voor dat je alleen in een appartement woont met beperkte ruimte. Omdat je het leuk vindt om te koken, nodig je zo nu en dan jouw vriendengroep van vijf uit. Daarnaast hecht je veel waarde aan een rustige minimalistische sfeer waardoor het huis ruimtelijk en overzichtelijk blijft. Uiteindelijk kom je tot de conclusie dat jij het meeste waarde hecht aan ruimte, dan sfeer, en daarna bij-functie. Bij het samenstellen van jouw eettafel ontwerp je een Deens ovale eettafel voor 4 personen en een ronde eettafel voor 6 personen. Beide tafels passen goed in de beschikbare ruimte, wat met een groter formaat niet meer het geval is. Voor welke tafel moet je nu kiezen? Hoewel de hele vriendengroep plaats kan nemen aan de ronde tafel, zal het Deens ovale model met een meer rechthoekige vorm de kamer ruimtelijker en minder rommeling doen overkomen dan een ronde tafel. Je pakt je prioriteitenlijstje erbij ziet dat je sfeer belangrijker vindt dan bij-functie, dit helpt je om uiteindelijk je keuze te maken voor de Deens ovale eettafel.  

Stap 2 – Stel zelf je eettafel samen

Nu je precies weet wat je zoekt in een eettafel, is de volgende stap om te bepalen welke eettafel het beste past bij jouw behoeftes. Lees verder om meer te leren over hoe bladvorm, bladmateriaal, onderstel, formaat, bladdikte, randafwerking en stoelen invloed hebben op het aantal zitplaatsen, de ruimte, jouw huishouden, functies, sfeer en stijl.  

 

  • Tafelblad
    • Tafelblad vorm (incl. afwerking)
    • Bladmateriaal
  • Tafel onderstel
    • Onderstel type
    • Onderstel materiaal
  • Tafel formaat (incl. aantal zitplaatsen)
  • Eettafel stoelen
    • Stoel type
    • Stoel materiaal

Stap 3 – Ontwerp jouw eettafel op maat 

Met onze eettafel ontwerptool kun je eenvoudig jouw droom tafel samenstellen. De 3D visualisatie geeft je direct inzicht in hoe de door jou gekozen opties er in jouw woning uit zullen zien.

De perfecte eettafel kopen

Mist er een optie om jouw ideale ontwerp te creëren? Schroom niet en neem contact met ons op, want grote kans dat wij deze optie voor u op maat kunnen bieden.