In deze blog bespreken we de unieke eigenschappen van de verschillende vormen tafelbladen die wij aanbieden. Elke vorm heeft zijn eigen unieke voor- en nadelen, afhankelijk van jouw specifieke behoeften en de ruimte waarin de eettafel geplaatst zal worden. 

verschillende vormen eettafels

Welke tafel vormen zijn er?

Ronde eettafel

Heb je gezelligheid en goede gesprekken hoog op het prioriteitenlijstje staan? Dan doe je er zeker goed aan een ronde tafel te overwegen. Ronde eettafels zijn ruimtebesparend omdat ze veel zitplekken bieden in verhouding tot de ruimte die ze innemen. Doordat er geen hoeken zijn is er meer loopruimte en is het een veiligere keuze voor gezinnen met jonge kinderen. Deze toegankelijkheid maakt een rond tafelblad bij uitstek geschikt voor beperkte ruimtes zoals kleinere eetkamers, open keukens of eetkeukens. Bovendien kan iedereen elkaar altijd goed zien aan een ronde tafel, wat interactie bevorderd en een gelijkwaardige sfeer creëert. Houd er echter wel rekening mee dat ronde tafels minder goed tegen muren of strak in hoeken geplaatst kunnen worden. Daartegenover staat dat je vrijwel elk aantal stoelen goed langs een ronde vorm kan verdelen, waardoor je gemakkelijk stoelen toe kan voegen en weg kan halen naar behoefte. Deze flexibiliteit maakt deze vorm ook heel geschikt voor variabele huishoudens. Wij raden echter niet aan om een ronde tafel voor meer dan 8-9 personen (of een diameter van 160 cm) te nemen, omdat de afstand tot het midden dan te groot wordt. Ronde eettafels passen goed bij diverse woonstijlen, van traditioneel tot modern. Kortom is een rond tafelblad de ideale keuze voor huishoudens met beperkte ruimte die houden van een goed gesprek tijdens het eten.

 

Rechthoekige eettafel

rechthoekige eettafel vormen en stijlen

Een rechthoekige eettafel biedt veel ruimte op tafel en is daarom perfect voor grotere huishoudens of gezinnen die regelmatig gasten ontvangen. Dit tafel model staat prachtig in het midden van een ruime eetkamer, maar is ook zeer geschikt om langs of direct tegen een muur in lange en/of smallere eetkamers te plaatsen. Door de rechte zijdes kun je deze eettafel gemakkelijk verlengen met een bijzettafel, wat extra flexibiliteit biedt. Dit maakt het eenvoudig om meer ruimte te creëren voor speciale gelegenheden zonder dat de tafel permanent veel ruimte inneemt. Houd er wel rekening mee dat de scherpe hoeken in kleinere ruimtes hinderlijk kunnen zijn en mogelijk de loopruimte beperken. Wel kun je deze tafel in combinatie met een mooie eetbank nog ruimte-efficiënter maken. Daarnaast kunnen de rechte zijdens oogcontact met de mensen aan tafel vermoeilijken, wat een effect kan hebben op de sociale interactie. Ook als de tafel erg lang is kunnen de personen aan de uiteinden van de tafel zich enigszins geïsoleerd voelen van degenen die in het midden zitten. Maar in het juiste formaat is de rechthoekige eettafel een veelzijdige en praktische keuze die goed kan passen in verschillende soorten eetkamers en interieur stijlen. De strakke lijnen van een rechthoekige tafel bieden duidelijke zitplaatsen welke kunnen bijdragen aan de symmetrie, rust en ordelijkheid in de eetkamer. Bovendien kun je goed een traditionele en warme sfeer creëren door te kiezen voor natuurlijke materialen zoals hout. De rechte randen en hoeken maken het ook praktisch voor het plaatsen van accessoires zoals placemats, serveerschalen en decoraties. Samengevat biedt dit model belangrijke voordelen, zoals veel zitplaatsen, ruimte-efficiëntie en flexibiliteit, maar het is belangrijk om rekening te houden met de dynamiek en interactie tijdens maaltijden.

 

Als variatie op een standaard rechthoekig tafelblad bieden wij ook rechthoekige tafelbladen met afgeronde hoeken (recht radius) of met zowel recht als ronde hoeken (ovaal punt) voor een uniek effect. 

 

Ovale eettafel

ovale eettafels, vormen en stijlen

Ovale tafels zijn een mooie combinatie van de ronde en rechthoekige eettafel, waardoor ze een veelzijdige en elegante keuze zijn voor diverse eetkamers. Ovale tafels bieden de ruimte-efficiëntie van rechthoekige tafels, terwijl ze de gezelligheid en interactie bevorderen zoals ronde tafels dat doen. Deze tafels hebben geen scherpe hoeken, wat ze veiliger maakt voor gezinnen met jonge kinderen en vriendelijker voor de doorloop in de kamer. Houd er wel rekening mee dat de meeste ovale tafels geen zitplekken aan de kopse kanten bieden, waardoor er minder zitplaatsen zijn in vergelijking met een rond of vierkant model. Daartegenover staat dat een grote ovale eettafel een minder massieve indruk maakt dan een grote rechthoekige tafel. Doordat een ovale tafel een vloeiendere vorm heeft, creëert het een visueel aantrekkelijk en dynamisch element in je eetkamer. De gebogen lijnen geven een zachtere uitstraling, waardoor het een uitstekende keuze is voor zowel moderne als klassieke interieurs. Bovendien kun je gemakkelijk stoelen toevoegen of verwijderen zonder dat het ten koste gaat van de esthetiek of functionaliteit. Daarnaast bevordert de ovale vorm de interactie tussen de tafelgenoten, aangezien iedereen zich dichter bij elkaar voelt dan bij een lange rechthoekige tafel. Dit zorgt voor een gezellige en uitnodigende sfeer tijdens maaltijden. Kortom, ovale tafels passen perfect in ruimtes die een balans zoeken tussen functionaliteit en esthetiek, en kunnen prachtig staan in eetkamers van verschillende stijlen. Het combineert de beste eigenschappen van zowel ronde als rechthoekige tafels en creëert een uitnodigende sfeer waar familie en vrienden samen kunnen genieten van maaltijden en goede gesprekken.

Overweeg je om voor een ovale vorm te kiezen? Bekijk dan ook onze plat ovale, half ovale en Deens ovale eettafel modellen. 

 

Organische eettafel

organische eettafel vormen en stijlen

Voor wie houdt van unieke vormen en een speels design, zijn organische tafelbladen de perfecte keuze. Deze tafelbladen passen zich aan jouw ruimte aan vanwege de vloeiende, asymmetrische vormen, wat ze bij uitstek geschikt maakt voor kamers met afwijkende hoeken. Het gebruik van natuurlijke vormen en hoogwaardige materialen zorgt voor een tafel die niet alleen functioneel is, maar ook een blikvanger in jouw interieur. Organische tafels zijn ideaal voor mensen die hun eigen stijl willen uitdrukken en de ruimte een dynamische en creatieve uitstraling willen geven. Houd er wel rekening mee dat organische tafels minder duidelijke zitplaatsen bieden, wat de sociale interactie kan beïnvloeden. Daarnaast zijn asymmetrische vormen meestal niet goed tegen een muur te plaatsen waardoor ze net iets minder ruimte-efficiënt kunnen zijn. Maar bovenal is een op maat gemaakt organisch tafelblad een echt kunstwerk, vervaardigd met passie en precisie door lokale ambachtslieden. Afhankelijk van jouw wensen kun je eenvoudig de voor jouw belangrijkste eigenschappen van ronde of rechthoekige vormen combineren in een uniek organisch tafelblad. 

 

Wanneer je geïnteresseerd bent in het kopen van een tafel met een organisch tafelblad kun je een kiezen van een van onze Kas20 ontwerpen, waaronder 'kiezel' of 'wolk'. Staat jouw droom ontwerp hier echter niet tussen? Neem dan contact met ons op, want als maatwerk leverancier kunnen wij vaak ook jouw eigen ontwerp leveren. 

Welke vorm eettafel past het beste in jouw eetkamer?

Of je nu een grote of smalle eetkamer hebt, of opzoek bent naar gezelligheid of ordelijkheid, bij elke wens is er een passende vorm. Weeg jouw persoonlijke behoeften tegen elkaar af (zie ons stappenplan) en kies de vorm die het beste bij jou past. Hopelijk heeft deze blog je verder geholpen met jouw zoektocht naar een eettafel. Heb je nog vragen of behoefte aan een persoonlijk advies? Je bent altijd welkom in een van onze showrooms of neem direct contact op met ons! Zelf een mooie eettafel samenstellen? Gebruik onze ontwerptool of kom naar een van onze showrooms!

diagram grote, smalle, gezellige en ordelijke eetkamers