Wanneer je investeert in een op maat gemaakte eettafel, wil je natuurlijk dat elk detail perfect aansluit bij jouw wensen. Het tafelblad vormt het hart van de tafel, maar het onderstel is minstens zo belangrijk. Dit bepaalt niet alleen de stabiliteit, maar ook de uitstraling van de tafel. Bij ons kun je jouw ideale tafelblad combineren met een onderstel naar keuze. In deze blog bespreken we de tafelpoten uit ons assortiment die je kunt kiezen voor zowel langwerpige als ronde eettafels.

Tafelpoot opties voor rechte, ovale en organische tafels

Als je een langwerpige tafel koopt – of deze nu rechthoekig, ovaal of organisch gevormd is – heb je de keuze om de poten aan de zijkanten van de tafel te plaatsen of voor een middenpoot te gaan. 

Een poot onder iedere hoek van de tafel

De meeste eettafels die verkocht worden hebben nog altijd vier poten, wat dit type onderstel tijdloos en duurzaam maakt. Hoewel al onze onderstellen een stevige en stabiele basis vormen voor jouw eettafel, is een poot in elke hoek natuurlijk bij uitstek bestand tegen wiebelen. Kortom, ideaal voor kleinere kinderen die graag onder tafels kruipen of eraan willen hangen. Ben jij op zoek naar een tafel waar de poten onder de hoeken bevestigd zijn? 

Massief recht (Columbus): Voor een robuuste of landelijke look kun je kiezen voor vier kolompoten. Deze zorgen voor zó een stevige basis, dat je er zelfs een ei recht op kunt laten staan (vandaar de vernoeming naar het ei van Columbus, maar een wereldpoot is het zeker ook!). Het enige waar rekening mee gehouden moet worden is dat deze tafelpoten wat ruimte weg kunnen nemen voor de eetkamerstoelen, vooral aan de uiteinden van de tafel. Kies daarom een net wat groter tafelblad zodat dit niet af zal doen van het zitcomfort. 
Let op: het Columbus onderstel past minder goed onder de ovale basisvorm. Wil je toch graag deze combinatie maken? Neem dan gerust contact met ons op. 

Smal afgeschuind (I poot schuin 3x6 kal): Deze elegante optie bestaat uit vier smalle poten die licht afgeschuind bevestigd zijn. Traditioneel maar toch uniek! Ze zijn niet alleen zeer stabiel, maar geven ook een verfijnde uitstraling aan je tafel.

 

Klassiek recht (Ace): Hoewel deze smalle rechte tafelpoot alleen past onder een rechthoekig tafelblad zonder rondingen, mag deze klassieker niet ontbreken uit het assortiment. De Ace is niet alleen van de hoogste kwaliteit, maar ook tijdloos en goed te combineren met elk bladmateriaal of -grootte. 

 

 

Tafelpoten aan beide zijden aan de kopse kant

Naast vier poten onder iedere hoek kun je ook kiezen voor een tafel waarbij de poten bevestigd zijn aan beide uiteinden van de tafel. 

Y-, V- of X-poot (Scissor / I poot schuin 4x4 tur / VV): Dit trendy tweedelige onderstel biedt stabiliteit zonder een massieve indruk te maken. Bovendien zijn ze geschikt voor al onze langwerpige tafelvormen. Beide Scissor en VV kruisen elkaar in het midden van de poot, terwijl de I poot schuin 4x4 tur vanaf breed op de grond samen komt op het punt van bevestiging aan het blad. Hoewel ze wat ruimte kunnen wegnemen voor stoelen aan de tafeleinden, geven ze een eigentijdse en elegante uitstraling aan je eettafel. 

U-poot in het midden (Halve plus): Met slechts één smalle poot per kant neemt dit onderstel de minimale ruimte in onder de tafel, wat een belangrijk voordeel van deze poot is. Door de horizontale platte dwarsbalk verstevigd met een kleinere verticale dwarsbalk (welke een plus-teken maken op de vloer), wordt er niet afgedaan aan de stabiliteit. 

Wangpoot (Blok / Freya): De blokpoot, ook wel bekend als wangpoot, is rechthoekig en even breed als het tafelblad. Freya is een massief ovale variant op de blokpoot, welke de uitstraling van je tafel extra robuust zal maken. Deze onderstellen kunnen aan het hoofd van de tafel wat in de weg zitten, maar het is de perfecte keuze voor wie op zoek is naar een solide en duurzaam onderstel wat nét even anders is. Omdat wij deze onderstellen van hout maken, adviseren wij ze te combineren met een keramiek of massief eikenhouten blad. 

Hoekpoot (Maan / Andor): De hoekpoot die wij naar de maan vernoemd hebben is een plat en recht stuk hout welke in de lengte een maanvormige hoek maakt. Deze tafelpoot kan zowel met de holle kant naar binnen of naar buiten aan het tafelblad gemonteerd worden. Onze Andor-poot heeft een strakke 90° hoek waar het hout deels uit de hoek weggesneden is, wat een ruimtelijk en speels effect geeft. Deze houten onderstellen passen het beste onder een keramiek of eiken blad van maximaal 240 cm. 

Massief rond (Columbus duo / mix): Speciaal bij onze Beton Look tafelbladen kun je kiezen voor een Columbus duo of mix onderstel van hetzelfde materiaal. Columbus duo bestaat uit twee massief ronde poten en Columbus mix heeft één ronde en één blokpoot. Deze uitzonderlijke combinatie van onderstel en materiaal doen denken aan de klassieke oudheid. Houd er wel rekening mee dat dit goed moet passen bij jouw stijl en de rest van je interieur. Dat gezegd hebbende zal deze tafel absoluut een blikvanger zijn in jouw eetkamer. 

Sledepoot (Kubus met/zonder ligger): Ons Kubus onderstel bestaat uit vier stalen poten onder iedere hoek welke langs de hele rand van de tafel met elkaar verbonden zijn aan de bovenkant. Dit type is geschikt voor ons rechte tafelblad en kan nog extra verstevigd worden met een horizontale ligger op de rand over de lange zijde. 

Een tafelpoot in het midden

Een poot in het midden van de eettafel oogt ruimtelijker, wat voordelig kan zijn in een kleinere eetkamer. Daarnaast is de hele rand van de tafel beschikbaar voor het plaatsen van eetkamerstoelen, omdat een middenpoot hier niet in de weg zit. Let op dat er onder de tafel wel wat minder ruimte kan zijn, zeker wanneer je lange benen hebt. 

Spinpoot of Matrixpoot (Spin / Matrix / Anna / Jeroen): Deze optie is zowel trendy als speels. Het geeft een openlijk, ruimtelijk effect en is een dynamische toevoeging aan je eettafel. Omdat dit onderstel een breed draagvlak heeft biedt het genoeg stevigheid. Om de stabiliteit te kunnen garanderen raden wij voor Matrix Ultra een maximum lengte van 220 cm aan en voor Spin, Anna en Jeroen 240 cm. Matrix Dun is geschikt voor elk formaat. 

Dunne Middenpoot op Standaard (Giro Ovaal / Ilona): Dit stalen onderstel bestaat uit één ranke poot in het midden van de tafel. Dit is een zeer elegante optie en neemt slechts de minimale ruimte in onder de tafel, waardoor de tafel ook veel beenruimte biedt. Voor zowel Giro Ovaal als Ilona raden wij een tafelgrootte van maximaal 240 cm aan. 

Robuuste Middenpoot (Sjors): Voor een meer stoere uitstraling kun je kiezen voor Sjors, onze massief-ovale middenpoot. Dit metalen onderwerk kan gecombineerd worden met elk tafelblad tot 240 cm. 

Tafelpoot opties voor ronde eettafels

Voor ronde eettafels kun je het beste een onderstel in het midden van de tafel kiezen. Naast de hierboven beschreven voordelen van een poot in het midden, straalt deze bij een ronde tafel evenwichtigheid uit én kan je de eetkamerstoelen altijd mooi verdelen rondom de tafel zonder dat de poot in de weg zit.  

Dubbele kruispoot (Kruispoot Dun / Kruispoot Ultra / Stella): Deze open en elegante tafelpoot in combinatie met een rond tafelblad neemt de minimale ruimte in beslag. Hierdoor benut je het ruimtelijk effect maximaal waardoor je een optisch grotere eetkamer hebt. Daarnaast is deze optie uiterst stabiel doordat er meerdere steunpunten zijn op zowel het blad als op de grond. Het frame van onze Kruispoot Dun is het breedst, gevolgd door de Kruispoot Ultra. Beide hebben een relatief laag kruispunt wat net wat meer voetruimte wegneemt dan het Stella model. Stella heeft het smalste frame in deze categorie. 

Massief-rechte driepoot (Columbus Midden): Dit onderstel bestaat uit drie rechte kolompoten welke in het midden van de blad geplaatst zijn. Columbus draagt bij aan een robuuste en landelijke sfeer. Naast dat dit een hele degelijke keuze is, geeft deze unieke combinatie jouw tafel ook een originele uitstraling. 

Ronde middenpoot (Cone / Columbus Rond): Een ronde middenpoot is het perfecte onderstel voor wie op zoek is naar eenvoud met stijl. Zoals de naam al zegt is Cone kegelvormig, met de brede kant op de grond waardoor dit geheel een uitgebalanceerde indruk maakt. Specifiek in combinatie met een beton-look tafelblad kun je ook kiezen voor een Columbus Rond onderstel in hetzelfde materiaal, welke poot overal dezelfde dikte heeft. 

Hoekpoot midden (Maan midden): De Maan midden tafelpoot die bestaat uit twee houten maanvormige delen welke met de hoeken tegen elkaar onder het blad gemonteerd worden. Je kunt deze optie alleen standaard kiezen bij een rond of recht tafelblad met een eiken laagje. 

Stel jouw tafel samen!

Of je nu gaat voor een elegante uitstraling of juist een robuuste look, het kiezen van het juiste onderstel voor je eettafel is essentieel om de juiste sfeer in je eetkamer te creëren. Denk goed na over jouw wensen en de beschikbare ruimte en kies het onderstel dat hier het beste bij past. Hopelijk heeft het lezen van dit blog je op weg geholpen zodat je de juiste keuze kunt maken voor het onderstel. Probeer al onze verschillende soorten onderstellen gemakkelijk uit in de eettafel ontwerp tool, pas de door jou ontworpen modellen direct virtueel in jouw eigen eetkamer en bestel eenvoudig jouw droomtafel online. Heb je hulp nodig bij het maken van je keuze? Wij staan altijd klaar om je te adviseren en je te helpen jouw ideale eettafel te creëren.