Het kiezen van de juiste eettafel kan een uitdaging zijn, maar met de juiste overwegingen kun je de perfecte tafel voor jouw ruimte en behoeften vinden. Er zijn zoveel factoren om rekening mee te houden, van de beschikbare ruimte tot het aantal personen en de behoeften van je huishouden. Met deze vragen bereid je jezelf goed voor om een weloverwogen keuze te maken.

Voor hoeveel personen is de tafel?

Een van de belangrijkste aspecten bij het kiezen van een eettafel is het aantal zitplaatsen. Hoe groter de tafel, hoe meer mensen er kunnen zitten. Maar pas op: een te grote tafel kan voor meer afstand en een formelere sfeer zorgen. Houd in gedachten dat een stoel ongeveer 70 cm ruimte nodig heeft onder de tafel, maar dit kan variëren afhankelijk van de breedte van de stoel. Ook de vorm van de tafel speelt een rol, bekijk hiervoor onze blog over 'eettafel vormen'. Ronde tafels kunnen bijvoorbeeld vaak meer mensen kwijt dan rechthoekige tafels van dezelfde grootte.

Hoe ziet de beschikbare ruimte eruit?

In grote ruimtes staat een grotere eettafel vaak mooier, terwijl je in kleinere ruimtes ruimte kunt besparen met bijvoorbeeld een rechthoekige eettafel met eetbank of een ronde eettafel. In elk geval is het essentieel dat je nieuwe eettafel goed past in jouw eetkamer en dat er voldoende ruimte overblijft rondom de tafel. Niemand wil zich constant stoten aan de hoeken. Hierbij is de vuistregel dat je gemiddeld 60 cm nodig hebt om comfortabel te kunnen zitten en nog eens 60 cm aan loopruimte rondom de tafel. Om een goed beeld te krijgen van hoe de tafel in je ruimte past is het aan te raden om jouw eetkamer op te meten. Gebruik bijvoorbeeld een rolmaat en schilderstape om jouw nieuwe tafelformaat op de grond aan te duiden. Ook kun je eenvoudig met je smartphone afstanden in ruimtes opmeten. Het kan ook helpen om een plattegrond te maken.

Voor wie is de eettafel?

De samenstelling van je huishouden speelt voornamelijk een grote rol bij de keuze van de juiste hoogte van de tafel. Lange mensen hebben bijvoorbeeld vaak behoefte aan een hogere tafel, terwijl minder lange mensen zich prettiger voelen aan een lagere tafel. Heb je jonge kinderen? Zorg ervoor dat er ruimte is voor een kinderstoel.

Waarvoor dient jouw eettafel nog meer?

Gebruik je de eettafel ook voor werk? Dan is de juiste hoogte nog belangrijker. Een verkeerde hoogte kan leiden tot RSI-klachten. Ook de stoelen spelen hierbij een cruciale rol. Kies stoelen die ergonomisch zijn en voldoende ondersteuning bieden. Voor meer tips over eetkamerstoelen kun je onze blog over 'stoelen' raadplegen. 

Wij helpen jou met het bepalen van de ideale afmetingen!

Wil je meer weten over de juiste afmetingen en hoogtes van eettafels? Je kunt altijd contact opnemen met een van onze specialisten voor meer gedetailleerde informatie en advies. Veel succes met het vinden van jouw ideale eettafel!